Gitarrstämmare

Gitarrstämmare finns i flera olika format. Vissa klämmer du fast på gitarrens huvud, andra lägger du helt enkelt i närheten av gitarren. Något annat som är populärt, och troligtvis det mest vanliga för liveburk, är att ha en stämpedal. Stämpedalen kopplas in med hjälp av två telekablar mellan gitarren och stärkaren.

 

Vibrationer

De stämmare som känner av vibrationer är ofta väldigt små, relativt billiga, och dessutom enkla att hantera. Ofta finns inget överflöd av funktioner, utan för det mesta är det bara att klämma fast den på gitarren och börja stämma.

 

Precis som med de flesta andra stämapparater visas pilar, eller andra symboler, som indikerar om strängen är för lågt eller för högt stämd. Du justerar sedan stämningen tills gitarrstämmaren visar att det är rätt.

 

Gitarrstämmare med mikrofon

Vissa föredrar gitarrstämmare med mikrofon. Dessa kan enkelt placeras i närheten av gitarren medan du stämmer den. De flesta gitarrstämmare av den här sorten går dessutom att plugga in i gitarren med en telekabel. Det här förutsätter dock förstås att du har en elgitarr eller en akustisk gitarr med ett telejack. Har du en gitarr utan möjlighet till inkoppling, fungerar det givetvis ändå.

 

En nackdel med den här typen av gitarrstämmare är att annat ljud i rummet kan påverka den. Det kan till exempel vara svårt att stämma gitarren samtidigt som du pratar eller tittar på tv. Optimalt är om det här helt tyst runt omkring dig.

 

Stämpedaler

Stämpedaler är för de flesta förstahandsvalet när det kommer till livebruk. Det är ganska tveklöst det mest stabila alternativet dessutom. Gitarrstämmare med mikrofoner fungerar knappast live (av förklarliga skäl), medan vibrationsstämmare kan fånga upp vibrationerna från scengolvet (som till exempel basförstärkaren kan orsaka). Att ha en stämpedal är helt enkelt det bästa på scenen.

 

Ett annat plus är givetvis att den inte försörjs av batterier (även om den möjligheten finns också). Att ha sin gitarrstämmare inkopplad i väggen gör att du slipper fundera på att köpa och byta batterier till den. Inte heller behöver du oroa dig för att stämapparaten ska lägga av – mitt under spelningen.

 

Stämgaffel och stämpipa

Något annat, som är lite mer klassiskt än en modern gitarrstämmare, är att använda sig av en stämgaffel eller av en stämpipa. Dessa behöver knappast förklaras närmre. Du får helt enkelt en ton som du helt enkelt stämmer gitarren efter.