Hur man väljer rätt gitarrsträngar

Vilka gitarrsträngar du spelar på har en stor påverkan för soundet och hur bra det kommer att låta överlag. Om du har hunnit kika in sortimentet har du nog redan insett att det finns en uppsjö av olika märken, storlekar och material.

Det finns en hel del faktorer man bör ta hänsyn till när man väljer gitarrsträngar, och i texten som följer kan man lära sig det man behöver veta för att kunna välja rätt strängar på egen hand – både till elgitarr och till akustisk gitarr.

Välja gitarrsträngar till akustisk gitarr

När det kommer till akustisk gitarr är gitarrtypen det första man bör ta hänsyn till. Är det en klassisk akustisk gitarr byggd för gitarrsträngar av nylon, eller en stålsträngad? De klassiska gitarrerna förknippar man ofta med genrer som flamenco och just klassisk musik, medan de stålsträngade oftare används i genrer som rock, country och blues.

Kanske behöver det inte ens sägas, men att sätta stålsträngar på en klassisk gitarr och vice versa är i nästan alla fall en mycket dålig idé. Kroppen hos en nylonsträngad gitarr är inte byggd för att klara av det tryck som stålsträngar utsätter den för. Att sätta på fel typ av gitarrsträngar leder med stor sannolikhet till skador på dess stall och sadel.

Tjocklekarna på strängarna är en oerhört viktig faktor när man väljer strängtyp. De tunnaste strängarna är vanligtvis .010 medan de tjockaste ligger på .059. Tunnare och tjockare än dessa mått finns, men det är ganska ovanligt att se.

Beroende på dess tjocklekar har de olika för- och nackdelar:

Tunna gitarrsträngar

  • Är generellt sett lättare att spela på. (Gäller framförallt nybörjare)
  • Gör det lättare att töja i strängarna.
  • Går sönder lättare.
  • Ger ifrån sig lägre volym och svagare resonans.
  • Är mer benägna att orsaka skrollande och annat oljud.
  • Utsätter gitarrhalsen för ett relativt svagt tryck, något som är fördelaktigt på äldre och ömtåliga gitarrer.

Tjocka gitarrsträngar

  • Är generellt sett svårare att spela på.
  • Kräver starkare fingrar i allmänhet, särskilt om man ska töja i strängarna.
  • Ger ifrån sig högre volym och resonans.
  • Påfrestar gitarrhalsen då trycket är högre.

Välja gitarrsträngar till elgitarr

När det kommer till att köpa strängar för elgitarr är det bland annat viktigt att ta hänsyn till hur ofta du spelar, din spelstil, genre och vilken karaktär i ljudet du vill åt. Det som främst påverkar dessa faktorer är tjockleken på strängarna, strängmaterialet och om det är s.k. coated strings (ytbehandlade) eller inte.

Tjockleken hos gitarrsträngarna för elgitarrer är generellt sett tunnare än hos akustiska gitarrer. Gitarrsträngar för elgitarrer ligger oftast mellan ett spann på .008 och .56. Det här kan jämföras med gitarrsträngar för akustisk gitarr som brukar ligga mellan .010 och .059.

Vilken tjocklek passar till vad?

Det här är givetvis individuellt, och i slutändan är det upp till tycke och smak vilken tjocklek på gitarrsträngarna man väljer. Det finns dock vissa tumregler man kan hålla sig till. Om du är en av de gitarrister som vill spela riktigt snabbt över hela gitarrhalsen (tänk Yngwie Malmsteen), är tunna strängar definitivt bäst.

Om du istället ska spela metal i drop-D (med den mörkaste strängen nerstämd) lämpar sig med största sannolikhet tjocka gitarrsträngar bättre. De som däremot spelar mer klassisk hårdrock och blues brukar välja gitarrsträngar med en tjocklek någonstans där emellan.

Med mellantjocka gitarrsträngar får man nämligen en rik och fyllig karaktär, samtidigt som det fortfarande går att töja i strängarna relativt enkelt. När det kommer till jazz ser det ganska olika ut – i mainstreamjazz brukar dock många gitarrister använda sig av ganska tjocka gitarrsträngar. Detta eftersom de vanligtvis inte töjer i strängarna särskilt mycket, samtidigt som de vill ha en fyllig karaktär i ljudet.

Lycka till med köpet av gitarrsträngar!

Fler artiklar om olika märken, material och dess egenskaper kommer att publiceras inom kort.